aaa korg penah dgr belangkas
mmmm msti de yg pnh dgr dan de gak tak kn???
tp telur belangkas ni mmg sedap taw...
ok slot ni aku nk bw bersantai2 mencari makan makanan yg best2
ok newspaper yg tertarik aku kali ni baca,yela pasal belangkas,
ok aku baca kt kosmo..
bile baca mmg tertarik masakan belangkas
tp yg x penah tu msti akn kata
ok jom kite terjah pasal masakan belangkas ni
pe yg menarik pemilik restoran ni hidangkan pd belangkas ni..
jom terjah belangkas..
ok cmni ceritanya.....
BUKAN manusia sahaja yang yang mengutamakan kebersihan, tetapi juga belangkas. Faktor kebersihan inilah menjadikan Tanjung Buai yang terletak di antara Sungai Johor dan Sungai Lebam dalam daerah Kota Tinggi, Johor menjadi lokasi pilihan belangkas untuk mendarat setiap kali air pasang kerana airnya yang masih belum tercemar.
Belangkas yang seringkali dikaitkan dengan manusia melalui pepatah 'seperti belangkas' merupakan sejenis haiwan yang hidup di laut dan paya air tawar. Ia agak mudah ditangkap.
Haiwan yang panjang ekornya boleh mencapai sehingga 51 sentimeter itu biasanya mendarat ketika air pasang dan menjadi sumber rezeki kepada para pencarinya.
Kehadiran haiwan yang badannya mirip topi besi tentera itu ternyata membawa rezeki 'terpijak' kepada penduduk Tanjung Buai.
ok tu ciri2 belangkas....
skrg kite terjah pemilik restoran yg hidang belangkas ni...
Hanya belangkas betina yang ditangkap dan dijual kepada peniaga restoran pada harga di antara RM2 hingga RM5 seekor, bergantung kepada saiz.
Menurut pemilik sebuah restoran, Ibrahim Baharum, 61, dia menjadikan belangkas sebagai menu utama di restorannya yang terletak di persimpangan jalan ke Teluk Sengat.
"Setiap hari, saya akan ke Kampung Tanjung Buai untuk membeli belangkas daripada penduduk kampung.
"Kemudian, saya akan menyimpannya di rumah rakit untuk memastikan stok belangkas saya mencukupi," katanya.
Ujar Ibrahim, belangkas cukup enak jika dimasak asam pedas kering.
"Ada juga pelanggan yang meminta belangkas untuk dimasak sup.
"Biasanya, menu belangkas akan habis setiap hari," ujarnya kepada Kosmo!.
Tambahnya, memasak belangkas memang mudah tetapi untuk menyiangnya, seseorang perlu berhati-hati.
Ini kerana, katanya, sejenis toksin yang boleh membuatkan sesiapa yang memakannya mabuk perlu dibuang.
"Kalau kita termakan toksin itu, kita mungkin akan berasa pening kepala dan cara untuk menghilangkannya adalah dengan meminum air kelapa," ujarnya.
Menurutnya, isi belangkas lebih sedap daripada isi ketam dan orang kampung percaya, ia boleh dijadikan makanan tambahan untuk menguatkan tenaga.
"Saya masak sehingga 40 ekor belangkas setiap hari," tambahnya.
aaaa..tu la cite pasal hidangan belangkaspe lg jomla cube belangkas ni...:)
ok tu jela n3 pasal slot santai makan ni...
selamat mencuba..hehe
7 Cicah Sambal Belacan!:
aiseyh!!!!
belangkas laaaa..
waaaaaa..
da lama dya teringin nk makan tau..
tgk kt cni pergh terus terliur..
isk..isk..isk..
la dya ske belangkas ek..belangkas mmg sedap..
belangkas cam ketam
penah mkn ke
fazteen:aah..penah,telurnya mmg marvelous..sodap...
memang tak pernah makan
liza...
sedap taw..
bg la lokasi restorn yg hidngkn belngkas
Post a Comment