n3 kali ni aku nak terjah tentang khasiat tempe...
mmmmm pe la BSS ni cite pasal tempe lak..
mmmmm korg jgn pandang hnya pandang nama jer ek pada tempe ni,tgk dgr nama pn cm xde pe2 je ek..tp klu korg nk tahu nama je tempe tp sebenarnya disebalik khasiatnyer begitu byk yg menempel kt tempe ni..
aaaaaa..jgn korg tak tahu,dlu mknn ni slalu ni slalu dikaitkn dgn makanan org jawa jer tp skrg org tak jawa pn dah suke amalkan tempe ni bile tahu byk rupenyer khasiat tempe ni...bkn sekadar nmnyerrrrrrr tempe :)
aku bt n3 ni pas br tgk tv pasal tempe ni..
aaaa..klu korg nk tahu khasiat tempe ni byk taw
pe lg jom terjah khasiatnyer >>>>>>>
Tempe diperbuat dari adunan kacang soya yang diketahui khasiatnya yang pelbagai. Ia dibungkus dengan daun lebar seperti daun rambai dan ada juga dengan daun pisang dan kemudian dibalut dengan kertas surat khabar serta diikat dengan getah pembalut. Tempe buleh didapati di kebanyakan pasar dan kedai runcit tidak kira dalam bungkusan tradisinya mahupun hanya dibungkus dengan plastik sahaja.
Apa yang saya ingin paparkan mengenai kebaikan tempe ini adalah kandungan probiotik yang terdapat dalam makanan tradisi ini.
Apakah itu probiotik?
Ia adalah bakteria yang membantu dalam pelbagai proses yang berlaku dalam tubuh badan kita. Dr. Bernard Jensen, merupakan seorang pakar dalam bidang terapeutik probiotik merumuskan fungsi probiotik dalam tubuh kita:
1. Membantu pergerakan usus
2. Membantu penambahbaikkan sistem imun
3. Membantu pembentukan vitamin
4. Membantu penyahaktifan agen barah
5. Membantu mengawal kolestrol dan paras hormon
6. Membantu dalam penghasilan laktasi (enzim pengurai susu)
Dengan adanya probiotik, ia dapat mengatasi gangguan keseimbangan bakteria didalam tubuh yang disebabkan oleh beberapa faktor, antaranya:
1. Gaya hidup yang tidak sihat
2. Amalan permakanan yang tidak teratur
3. Penggunaan antibiotic yang tidak terkawal
4. Tekanan mental
5. Persekitaran yang tercemar.
Berbalik kepada ‘tempe’ tadi, ia mengandungi bakteria asid laktik (strain TH10) yang mampu melawan bacteria berbahaya MRSA (methilcillin resistance staphylococeus).
aaa...tu la khasiat2 tempe,pe lg kn bc jer..jomla amalkan lak tempe ni...)
ok tu jer slot info dan anda kali ni...
Sumber : http://mshafie.fotopages.com/?entry=1598453&page=0
7 Cicah Sambal Belacan!:
nice info...mkan tempe utk muda...spe tknak beb,anyway da follow awk!
Entri terkini : Rahsia Di Sebalik Si Kecil Ceri
k tankz...sy akn pollow gak..terjah..
wahhh nice N3....huhu...methicillin resistance staphylococcus=teruk perlu dirawat ngn vancomycin....heheh...
ske3!!
wahhh nice N3....huhu...methicillin resistance staphylococcus=teruk perlu dirawat ngn vancomycin....heheh...
ske3!!
shiqin..ske2..hehe
sayer mmg giler temppei!!!
jom makan same2 nk??
nur syahirah..
jom ar sy pun ske ni....
Post a Comment